fbpx
  • 09:00 - 21:30

Osteoporoza – tiha epidemija

17 . 11 . 2019 by admin

Osteoporoza – tiha epidemija

Osteoporoza, oboljenje koje je zapravo tiha epidemija.

▪️To je bolest krhkih kostiju, kako starimo tijelo ima slabiju absorpciju hranjivih materija, kosti se slabije snabdijevaju potrebnim elementima. Kosti gube svoju gustoću, postaju mekane, krhke i lako lomljive.

▪️U većini slučajeva oboljenje se javlja kod zena, i rijetko koja žena koja ne vodi računa o tome neće izbjeći ovaj problem. Kod osteoporoza čak i male traume izazivaju teške prelome kostiju kukova, zglobova, a povrede se teško saniraju.

▪️Dugi niz godina doktoru su neumjereno propisivali lijekove protiv osteoporoze, naravno bezuspješno. Alterativne doktore koji su preporučivali prirodne metode smatrali su luđacima. Danas se mnogi naučnici slažu sa tim metodama liječenja ovog oboljenja gdje sada već preporučuju zdravu prehranu, vježbe, unos dodatnih vitamina i minerala.

▪️Ako se već dođe u stanje osteoporoze onda se preporučuje statički trening, gdje stopala odnosno tijelo ima uvijek čvrst oslonac na podu. To su uglavnom treninzi sa laganim, sporijim, kontrolisanim pokretima. Osobama koje imaju malo jači oblik ovog oboljenja preporučuje se lagani hod na traci, šetnje ili neka vrsta laganije rekreacije kao pilates i slično. U svakom slučaju preporučljivo je biti pod stručnim nadzorom.

▪️Nije dovoljno samo unositi vitamine i minerale.Poznato nam je vec da tijelo odnosno kosti ne mogu da to absorbuju bez aktivacije tijela.

‼️ Bolje je spriječiti nego liječiti‼️

Ne zanemarite ovu tihu ubicu. Kada nema oboljenja, svaka aktivnost je dobra, što intenzivnija to bolja, aktivnost gdje ima puno skokova, dizanja tegova itd.