fbpx

Na žalost prije 6 godina sam morao saznati praktično na svojoj koži i ako sam u teoriji već znao

Bavio sam se nogometom skoro cijeli svoj život. Kad sam krenuo u školu tad sam počeo i trenirati i to mi je prva sportska ljubav.

Prije 6 godina sam prestao ići na “termine” zbog teške povrede koja mi se desila i ono što sam teoretski znao taj dan sam i praktično naučio. A sada želim i sa vama to da podjelim.

“Termin”, “lopta”, “fudbal” je idealan način rekreacije da sebi naneseš mnogo više štete nego koristi, ako si muškarac, imaš min 5kg viška, imaš porodicu, djecu i zaposlen si.

Zašto je to loša rekreacija❓Zato što tvoj život i tvoja konstitucija nisu za toga, a dokaz tome su bolna leđa, bolni zglobovi, prejake uplate nakon termina… Možda si nekada trenirao i bio dobar fudobaler ali to je prošlo, tvoji životni prioriteti su drugačiji sada. Imaš svoje zdravlje koje treba da čuvaš, porodicu da hraniš i posao da vodiš. Ne sanjaš više o karijeri kao što je imao Francesco Totti, nego da imaš stabilan posao da si zdrav, pokretna, da imaš više energije, da se možeš igrati sa djecom bez bolova.

Sada sebi ne možeš priuštiti 21 dan ležanja sa gipsom i 21 dan na terapijama nakon toga.

Fudbal je dinamičan sport sa mnogo skokova, sprinteva, promjena pravca kretanj i mnogo kontakata. Tvoje tijelo koje nije u treningu 6 dana ne može biti sposobno sedmi dan da se takmiči pa makar i na male golove, tvoji zglobovi ne mogu da podnesu tvoj višak kg u tim pokretima, to što kažeš “malo ću, čuvaću se” “na iskustvo ću” uspjeti nećeš, takmičarskog si duha, lopta kada te ponese i želja za pobjedom nećeš se moći oduprijeti, borit ćeš se, željet ćeš pobjedu. U najboljem slučaju će biti oni bolovi gore ☝️opisani, a teška povreda te čeka kad tad. Ovo sve isto važi i za basket, rukomet i slične aktivnosti.

Ako želiš kvalitetan oblik rekreacije koji će ići u korist tvome zdravlju, od kojeg ćeš se osjećati bolje, biti produktivniji, skinuti kg, smanjiti nivoe stresa, imati više energije onda on mora biti prilagođen tebi, tvojim sposobnostima i mogućnostima i pod stručnim nadzorom.

Meni je od udarca na terminu prije 6 godina napukao mišić lista, nikada više nisam otišao na termin. Sa gipsom sam skakutao po teretani i radio svoj posao. Zadnjih par mjeseci moja tri klijenta Jasmin, Mustafa i Pedja su sve ovo osjetili na svojoj koži i ako su pored toga bilo aktivni u fitness programu i ako su redovno u treningu bili. Jednostavno konstitucija nije više za toga i tu vrstu aktivnosti.

"Ako ti je poznato ovo gore i ako želiš bezbjedno da se baviš rekreacijom, skidaš višak kilograma napiši mi DM "rekreacija" za besplatne konsultacije."
Vernes Karagić
Personalni trener