fbpx
  • 09:00 - 21:30

Testosteron nekada i sada

27 . 08 . 2018 by admin

Testosteron nekada i sada

Zivimo u toksicnom svijetu i ti otrovi uticu na nasa hormonska stanja te ti isti otrovi ulaze u nas kroz zrak koji udisemo, vodu koju pijemo, hranu koju jedemo…

Povecavanje misicne mase (pricamo o prirodnom nacinu) nije jednostavno, ali je isto tako i cinjenica da je u danasnje doba to teze nego u doba 70ih 80ih godina, ko se imalo ozbiljno bavi trenerskim poslom sviestan je toga. To uglavnom ima veze sa niskim nivoima testosterona. Nivo testosterona iz generacije u generaciju se smanjuje i pored toga sto se “kvalitet” zivota poboljsava i vijek zivota produzava. Prema istrazivanjima muskarci starosne dobi od pedeset godina su 1988. god. imali vece koncentracije testosterona od muskaraca iste dobi 1996. god. a razlika je u samo osam godina sto znaci-danasnji muskarci su manje muskarci nego svoji ocevi i djedovi i pradjedovi.

Cinjenica koja ovo dalje potvrdjuje je ta da zvanicna medicina (ne volim ovaj naziv) granicu normalnog nivoa testoserona smanjuje. Prije dvadeset godina normalani nivoi testosterona su bili 500-1500 ng/dl, a danas donja granica je 300ng/dl, sto ukazuje na to da je donja od gornje granice pomjerena za peterostruko.

Testosterona nam je potreban u maksimalno mogucim nivoima, ovdje se govori i o muskarcima i zenama. Previse etrogena nam pravi ozbiljne zdravstvene probleme, sto se ne odrazava samo na seksulanu funkciju, ali o tome drugom prilikom.

Neki od razloga zbog smanjivanja nivo testosterona kroz godine je sve “moderniji” nacin zivota i sve ono sto ga cini tako komfornim i modernim, odnosne toksicne supstance koje se nalaze u svim tim proizvodima (methyl, buthyl, propyl, bisphenol A, phthalates, triclosan, soja, alkohol, holesterol siromasna hrana, lijekovi…)

Sve te supstance su rasporedjene u proizvodima koje svakodnevno koristimo:
plasticne pet ambalaze, konzerve za hranu, samponi, paste za zube, dezodoransi, parfemi, fast food hrana, sojino mlijeko, protein, sir… plasticne igracke, antidepresivi, betablokatori….

Ovo je jedna kraca lista proizvoda koji unistavaju testosteron i podizu nivoe estrogna i koje svako od nas moze naci u svojoj kuci.

Da ovdje ne bi bilo sve tako crno i licilo na samu kritiku, ponudimo i neke stvari kako se boriti protiv svega gore navedenog:
Pazite sta cete koristiti oko sebe i na sebi koliko ste u mogucnosti, jedite hranu koja je iz vase pririode i koja je iz kuhinje, krecite se u prirodi, udisite cist vazduh, pijte cistu vodu, suncajte se, radite teske stvari, dizite teret, vucite teret, aktivirajte se, druzite se sa ljudima koje volite (ljudi mogu da budu najveci otrov), volite se i vodite ljubav, budite hrabri, trazite izazov, ne hodajte utabanim stazama…