fbpx
  • 09:00 - 21:30

Šta se dešava sa tijelom tokom posta

25 . 04 . 2020 by admin

Šta se dešava sa tijelom tokom posta

▪️Post traje od izlaska do zalaska sunca u periodu od 30 dana. Tijelo kroz taj period može da ima bezbroj benefita i da se u potpunosti očisti, detoksira i takoreći restartuje. Ali se to može desiti samo ako je prehrana kvalitetna, ako izbjegavamo procesuiranu brzu hranu, ako smo aktivni i tijelom i duhom u postu.

▪️Kroz tih 30 dana tijelo prolazi kroz 4 faze.

1.) Kroz prvih nekoliko dana krvni pritisak i nivoi šećera u krvi opadaju. Ovo je najteža faza posta gdje se tijelo prilagođava na novi režim života.

2.) U ovoj fazi se tijelo već adaptira na novi režim, probavni trakt se odmara i “čisti”, obnavljaju se ćelije, bijela krvna zrnca postaju aktivnija. U ovoj fazi većina organa počinju svoju regeneraciju.

3.) U trećoj fazi imate više energije, imate osjećaj da se snaga vraća, osjećate dobrobit i um se smiruje. U ovoj fazi dolazi do čišćenja i pražnjenja debelog crijeva, detokcikacija jetre, bubrega, pluća i koža se oslobađaju svih otrova.

4.)Zadnjih 10 dana tijelo se naviklo na post, snaga raste, memorija i koncentracija se povećavaju. U ovoj fazi organi završavaju svoju regeneraciju, svi toksini iz tijela su izbačeni i tijelo funkcioniše svojim punim kapacitetom.

▪️Sve ove faze mogu biti upropaštene i možete ne doći do svih faza ako prehrana nije adekvatna.