fbpx
  • 09:00 - 21:30

Kako alkohol utice na skidanje kilograma

14 . 04 . 2020 by admin

Kako alkohol utice na skidanje kilograma

Konzumiranje alkohola je dio ljudske kulture i dio društvenog života. Konzumirnje alkohola igra veliku ulogu u skidanju kg. Evo 6 razloga zašto alkohol utiče na skidanje kg.

1️⃣ Alkohol su prazne kalorije. To znači da sa njime unosite kalorije ali ne unosite nutritive materije; 3 dl piva ima 155 kal, 3dl vina ima 125 kal. Ako alkoholna pića dodatno miješate sa sokom, kalorijski unos se povećava.

2️⃣ Ako imate alkohola u sebi, ono je prvi izvor energije. To znači da će tijelo za svoj rad prvo trošiti alkohol, nakon toga glukozu (UH) , pa tek onda masti. U slučaju da se alkohol i UH ne potroše fizičkom aktivnošću, deponuju se u masne naslaga.

3️⃣ Alkohol utiče na unutrašnje organe. Primarna uloga jetre je “filtriranje” supstanci koje ulaze u organizam kao što su razna opojna sredstva tipa droga i alkohol. Dalja uloga jetre je metabolizirati masti, UH i proteine. Konzumiranje velike količine alkohola može dovesti do tkz “zamaščivanja” jetre gdje se oko jetre stvara masno tkivo. To može oštetiti jetru i poremetiti metabolizam masti i UH u tijelu, odnosno način deponovanja masti i potrošnju istih.

4️⃣ Alkohol utiče na sposobnost odlučivanja. Konzumiranje alkohola je skoro uvijek popraćeno unosom hrane. Pod djestvom alkohola se mnogo više opusti i ne razmišlja šta se jede i koliko se jede, tako je i sljedeće jutro. A da će se sutradan uraditi trening, šanse su također jako male.

5️⃣ Poznato je da alkohol utiče na hormonalnu sliku, pogotovo nivo testosterona. Taj horomon igra veliku ulogu u izgradnji i oblikovanju mišića i gubljenju masnih naslaga. Istraživanja su pokazala da niski nivoi testosterona uzrokuju visok holesterol u krvi, visok krvni pritisak, povišena šećer u krvi, povećava nakupljanje masnih naslaga.

6️⃣ Alkohol otežava varenje i apsorpciju hrane. Poremećaj u varenje hrane onemogućava razlaganje hrane na nutritive elemente što ne dozvoljava tijelu da dobije proteine, UH, vitamine, minerale…