fbpx

Od postojanja čovjeka post je poznat i dio je skoro svih kultura i religija širom svijeta i historije. Benefiti posta su i prije bili prepoznatljivi a kako nauka napreduje sve su nam više jasniji i ljudi sve više primjenjuju taj način prehrane.

Ovdje ću navesti 8 benefita posta koji su naučno dokazani, a i u praksi.

1.) Regulišu nivo šećera u krvi, regulišući insulinsku osjetljivost. Mnoga su istraživanja pokazala da post popravlja insulinsku rezistenciju i smanjuje rizik od obolijevanja od dijabetesa. Povećavanjem insulinske rezistencije povećava se sposobnost organizma da glukozu pohranjuje u ćelije.

2.) Smanjuje upalne procese u organizmu. Akutni upalni procesi u tijelu su normalno jer se time ono bori protiv infekcija, hronični upalni procesi mogu imati ozbiljne posljedice po zdravlje. Post samanjuje mogućnost stvaranja hroničnih upalnih procesa i poboljšava zdravlje.

3.) Pozitivno utiče na srce i krvni pritisak. Srčane bolesti su vodeći uzrok smrti u svijetu, sa 31.5% od ukupnog broja smrtnosti. Promjena načina života i prehrane je najefikasniji način u borbi protiv srčanih oboljenja. Jedno istraživanje je pokazalo da post od 8 sedmica samanjuje nivoe lošeg holesterola i triglycerida za 25%. Drugo istraživanje je pokazalo da post od 3 sedmice smanjuje povišeni krvi pritisak, triglyceride u krvi i ukupni loš holesterol.

4.) Poboljšava funkcije mozga i prevenciju od neurodegenerativnih promjena. Istraživanja su uglavnom rađena na životinjama. Istraživanje na pacovima je pokazalo da post od 11 mjeseci poboljšava funkciju i strukturu mozga. Drugo istraživanje pokazuje da post štiti mozak od razni bolesti i oporavlja moždane ćelije. Također se pokazalo da post može pomoći u smanjivanju posljedica Parkinsonove bolesti i Alzheimerove bolesti.

5.) Pomaže skidanju kg i ubrzava metabolizam. Ako u toku dana imate malen vremenski obim za unos hrane imate i manje mogućnosti da unesete veći broj kalorija. Istraživanja su dokazala da post ubrzava metabolizam.

6.) Povećava lučenje hormona rasta. Istraživanja su više puta dokazala da HGH je esencijalan za rast, metabolizam, povećanje mišićne mase, skidanje masnih naslaga. Dokazano je post povećava lučenje hormona, dalje tokom posta se smanjuje lučenje insulina i održava stabilne nivoe šećera u krvi što omogućava hormonu rasta da duže djeluje.

7.) Produžava vijek življenja i usporava starenje. Istraživanja na pacovima su pokazala da post svaki drugi dan je usporio proces starenja za 85% u odnosu na one koji nisu postili. S obzirom na sve gore navedene pozitivne efekte je samo po sebi logično da usporava starenje.

👉 Benefiti posta su neupitni i nauka jasno stoji iza toga. Post je kao trening, trebate se njemu prilagoditi i sebi ga prilagođavati, raditi ga redovno, ne mislim zauvijek nego imati periode. Postoje različite vrste i svrhe. Moja je preporuka da probate bilo to za poboljšanje zdravlja, skidanje kg ili iz vjerskih razloga, benefite će te osjetiti na svim poljima. Ako imate zdravstvene probleme posavjetujte se sa ljekarom vašim prije posta.

🔥 AKO TE ZANIMA KOMPLETAN VODIČ ZA TRENING I PREHRANU TOKOM POSTA POŠALJI MI PORUKU “ŽELIM VODIČ” NA VIBER ILI WHATSAPP (DIREKTAN KONTAKT ISPOD) 🔥