fbpx
  • 09:00 - 21:30

8 nacina da smanjiš unos UH

11 . 04 . 2020 by admin

8 nacina da smanjiš unos UH

Smanjivanje unosa UH može biti presudno za tvoje zdravlje‼️

❓Ako imaš “šlauf” oko stomaka❓
❓Ako ti stomak pada preko pojasa❓
❓Ako imaš masne naslage na bokovima❓

‼️Onda pod hitno moraš smanjiti unos UH.
Ne samo iz estetskog razloga nego i zdravstvenog.

Mnoga istraživanja su pokazala da smanjivanjem unosa UH možeš gubiti na kilaži, držati pod kontrolom nivoe šećera u krvi i spriječiti nastanak dijabetesa. Dalje pročitaj 8 savjeta kako smanjiti unos UH.

1. Eliminiši unos sokova, gaziranih, “prirodnih” negaziranih, čak i cijeđenih sokova. 250ml Coca Cole ima 25g UH, 250ml cijedjene naranče ima isto toliko UH (šećera). Da druga varijanta je zdravija, ali ovdje pričamo o unosu kalorija odnosno UH i smanjivanju istoga. Kao alternativu bi ovdje dao cijeđeni limun sa mineralnom vodom, cijeđeni limun, grape ili napici sa 0 UH (amino pro, cola zero, fanta zero)

2. Smanji unos hljeb i izbaci ga iz svog jelovnika. Na našem području hljeb je osnovna namirnica i jede se uz skoro svako jelo. Tako smo naučeni i naviknuti pa je dosta teško to uraditi. Sastav hljeba je takav da ima jako puno UH, a vlakana i proteina skoro ništa. Ako si do sada jeo npr 4 kriške hljeba, smanji na dvije, pa na jednu, pa ni jednu. Druga opcija, zamijeni bijeli hljeb nekim integralnim ali vremenom prestani jesti i njega ili ga zamijeni nekim proteinskim hljebom, opet sa tendencijom da ga prestaneš jesti.

3. Ako već moraš grickati onda neka to bude odabrana hrana, koja sadrži proteina i zdravu mast. Zamijeni štapiće, čips, smoki sa bademima, orasima, sjemenkama ili niskofruktoznim voćem. Najbolja opcija je da grickanje ne praktikuješ.

4. Doručak neka ti bude bez UH. Ako ujutru ne iritiraš insulin sa UH, onda će ti se UH manje tražiti u toku dana. Neke “standardne” doručke tipa žitarice, tost, džem… zamijenite proteinskim doručcima tipa jaja sa (šunkom, sirom, povrćem…)

5. Koristi zasladjivače umjesto šećera. Postoje razne vrste umjetnih sladila i prirodnih na tržištu. Postoje neka istraživanja koja ukazuju na štetnost istih, ali moraš da znaš da su ta istraživanja rađena na način kojima su davane mega doze zasladjivača. Radi se o dozama koje ni čovjek praktički ne može da unese u sebe. Neću reći da su zdravi, ali nikoga nisu ubile, pravi ogromnu razliku u unosu UH.

6. Kao prilog uz meso koristi vlaknasto povrća umjesto krompira, riže i tjestenine. Primjer takvog povrća paradajz, krastavac, kupus, zelena salata, brokula, špinat…

7. Smanji unos voća. Voće ima veliki udio fruktoze. tj šećera, UH. Veoma brzo i lahko možeš da uneseš velike količine UH kroz voće, a da to i ne primjetiš. Ako želiš voće onda se baziraj na maline, kupine, jagode i ostalo niskofruktozno voće.

8. Prati tablicu kalorijskih vrijednosti. Prije nego planiraš obroke moraš da znaš sastav namirnice. Koliko sadrži UH, proteina i masti, koliko kalorija. Samo ćeš tako znati koliko unosiš UH i kalorija.

‼️Zaključak‼️

Dijete sa niskim unosom UH su jako efikasne za skidanje masnih naslaga i održavanje zdravlja. A ako imate prave smjernice uopšte nije teško sprovoditi u djelo.