fbpx
  • 09:00 - 21:30

Yoga i pilates

Yoga i pilates

U prethodnom tekstu mogli ste pročitati o tome šta su body & mind koncepti treninga. Ovdje ćemo vam ukratko opisati dva najpoznatija i najviše praktikovana u svijetu.

Yoga

Riječ joga potiče od sanskritske rijeci yuj ili yuk, što znači ujediniti. Sam cilj joge predstavlja jedinstvo tijela, srca i uma, tj. harmoniju fizičkih radnji, emocija i misli. Joga je drevna nauka zdravog življenja, i kao takva, osmišljena je da bude uklopljena u svakodnevni život koji je danas postao jako ubrzan i stresan. Zbog toga ovakve vrste treninga su dobile veliki značaj.

Pilates

Joseph Pilates koji je izumitelj Pilates tehnike vježbanja bio je mišljenja da svaka vježba mora biti prirodna, kao što su i sve ostale aktivnosti čovjeka u svakodnevnom životu. Njegova filozofija vježbi je okrenuta prema tijelu kao cjelini. Na taj način vježbe su namijenjene cijelom tijelu, a ne samo određenom mišiću ili mišićnoj skupini. Pilates je profinjena forma vežbanja koja istovremeno razvija specifićnu mišićnu snagu kao i fleksibilnost mišića i zglobova, čime se postiže optimalna tjelesna uravnoteženost. Pilates izdužuje i tonizira tijelo, utiče na elegantnu posturu, oslobađa stresa, doprinosi boljoj samokontroli i većem samopouzdanju. Kombinirajući ovakve vrste aktivnosti i sa adekvatnim “modernim” vrstama treninga možete imati idealan razvoj prvenstveno zdravlja, tijela, duha i spriječavanja savremenih tegoba i bolesti.

Stay tuned…