fbpx
  • 09:00 - 21:30

Šta se dešava kada prestaneš trenirati

04 . 02 . 2020 by admin

Šta se dešava kada prestaneš trenirati

▪️Evo prošao nam je i prvi mjesec u 2020. godini. Većina novogodišnjih odluka je pala (to nisam ja izmislio, to kaže statistika). Možda si počela treći dan ove godine da treniraš, da se zdravije hraniš ali si do dvadesetog janura i prestala ako si ona od većine.

👏Ako si još uvijek u svojim novogodišnjim odlukama onda ti čestitam, iskačeš iz mase.

☝️Za tebe koja si do sada odustala i rekla sebi da ćeš nastaviti samo dok posložiš stvari neke, dok malo odmoriš, hoćeš nastaviti ali malo sutra. Ima 2021. pa ponovo od 03.01.

▪️Sada kada si prestala trenirati reci ću ti šta će se dešavati i šta se već dešava sa tvojim tijelom

👉Prve promjene koje ćeš osjetiti su u mozgu. Bit ćeš emocionalno razdraženija, stres će puno više da utiče na tebe i pamćenje će oslabiti. I ako nema treninga ni nekog fizičkog rada ti ćeš se osjećati umornije.

👉Nakon 15ak dana od prestanka vježbanja počet ćeš osjećati fiziološke promjene, penjanje uz stepenice će postati napornije, igra sa djecom i ganja sve teža, javljat će se zadihanost i kod najmanjeg fizičkog napora.

👉Odmah nakon toga idu i problemi sa kilažom. Smanjila si kalorijsku potrošnju i ako si nastavila se zdravo hraniti imaš kalorijski suficit zbog nedostatka treninga i počinješ se debljati.

👉Da budemo iskreni, kada prestaneš trenirati prestaješ i sa zdravom hranom, znači duplo se debljaš.

👉Zbog nedostatka treninga i aktivacije mišića, oni se opuštaju i atrofiraju, ona mjesta koja su bila zategnuta zbog kojih si krenula trenirati ponovo postaju mekana i mlitava. Ono što si izgradila mišića, nestaje.

‼️Iskreno ne želim da ti se ovo desi, iz iskustva znam da ćeš se probati vratiti kad tad jer si imala motiv da kreneš i opet će te proganjati i vratiti. Ali do tada ćeš imati svo protraćeno vrijeme i sve što si napravila ćeš izgubiti.

🔥RAZMISLI HOĆEŠ LI SE OVOG PONEDJELJKA VRATITI TRENINGU 🔥