fbpx
  • 09:00 - 21:30

💥Eksplozivna snaga u nogometu⚽️

18 . 11 . 2019 by admin

💥Eksplozivna snaga u nogometu⚽️

▪️Analizirajući nogometnu igru eksplozivna snaga je jedna od osnovnih sposobnosti. Ona se koristi kada se tijelo treba pokrenuti iz pozicije mirovanja. To su pokreti kao što je sprint, šut, skok, kada tijelo treba uključiti što više mišićnih vlakana da proizvede što veću silu u što kraćem vremenskom periodu.

▪️ Današnji igrači su brži i eksplozivniji nego ikada, udarci po lopti su mnogo jači, a takođe su i dueli igrača puno čvršći. Igrači koji ne rade posebno na razvoju ove sposobnosti nemaju šta tražiti u modernom nogometu.

▪️Eksplozivna snaga je sa skoro 80% genetski predodređena ali na nju se može uticati ako se krene veoma rano sa radomo.

▪️U nogometu se prvenstveno treba bazirati na eksplozivnu snagu donjeg dijela tijela, ali nikako zapostaviti gornji dio. Jer tijelo vrhunski djeluje samo u cjelini. Eksplozivnost ramenom pojasa nam je bitna kod ubacivanja lopte sa strane gdje se može dobiti velika prednost, naravno veoma bitna i kod golmana.

▪️Da bi se izvukao maksimum iz treninga eksplozivne snage potrebno ga je raditi sa dodatnim opterećenjem i bez, kroz pokrete koji su karakteristični za nogomet i uz visoku koncentraciju jer je eksplozivna snaga jako ovisna o CNS- u i reakciji istog.