fbpx
  • 09:00 - 21:30

Koji suplement da kupim❓

08 . 11 . 2019 by admin

Koji suplement da kupim❓

▪️Jedno od osnovnih pitanja kod početnika pa i kod malo iskusnijih vježbača je ovo gore. Odgovor je da izbor suplemenata uglavnom zavisi od vaših ciljeva, želite skidati masne naslage, dobiti na mišićnoj masi, unaprijediti svoje performanse…

▪️Šta god vama u konačnici cilj bio, prije nego kupite mass gainer ili fat burner ili nešto za snagu, novac morate malo pažljivije investirati u esencijalne supelemte za vaše zdravlje.

▪️Zašto je ovo bitno? Bez obzira kojem cilju išli vaše tijelo i organizam vas neće pratiti ako imate neke deficite u održavanju zdravlja. Ako tijelu fali bilo kojeg vitamina, minerala ili nešto gdje se ono bori za imunitet i zdravlje, sportski cilj će čekati. Zbog toga zdravlje ide na prvo mjesto.

▪️Evo par osnovnih suplemenata koji su svima potrebni.

🔹Vitamin D3🔹
▪️Svi su deficitarni sa ovim vitaminom. U treningu se može manfestovati kao slabost i manjak snage. Uzimajte ga redovno od 1000 do 5000 IU dnevno. Zimskom periodu više u ljetnom malo manje.

🔹Magnezijum🔹
▪️Igra veoma važnu ulogu u insulinskoj osjetljivosti, radu mišića i sintezi proteina. Najnovija istraživanja pokazuju sa nedostatkom magnezijuma se povezuje depresija, anksioznost, akutne upale i otežan gubljenje masnih naslaga. Kroz trenimg znojenjem se velike količine mg gube isto tako i zinka.

🔹Željezo za žene🔹
▪️Nedostatak željeza je jako čest kod žena i ako je u prehrani zastupljeno crveno meso. Manjak željeza kod žena izaziva depresiju, iritantntnost, umor, mrzovolju.

🔹Riblje ulje 🔹
▪️Još jedan dodatak prehrani koji je nemoguće unijeti u dovoljnom količinama kroz prehranu, ako živite na kopnenom balkanau. Bitnost je u balansu i adekvatnom unosu omega 6 masti i omega 3. A prvu opciju puno lakse unosimo kroz lošu prehranu.

🔹Proteinski napitak🔹
▪️Proteinski shake vam je potreban poslije svakog treninga za oporavak da pospješiti rast mišićne mase i gubitak masnih naslaga. Ali jako puno korist možete imati od proteinskog blenda (mješavina wheya isplata, koncentrata i micelarnog casein) koji vam u svakodnevici može pomoći da izbjegnete lošu i nutritivno siromašnu hranu. Tako što će te njega uzeti kada nemate kvalitetan obrok pri ruci.

▪️Nakon što ispunite neke svoje osnovne potrebe za zdravljem onda razmislite o dalje ulaganju u suplementaciju koja će vam pomoći da dođete do svog cilja.