fbpx
  • 09:00 - 21:30

🥗Zbog cega kvalitetnim obrokom zapoceti dan🥗

13 . 11 . 2019 by admin

🥗Zbog cega kvalitetnim obrokom zapoceti dan🥗

Vrlo je popularna uzrečica kako je doručak najvažniji obrok u danu. Veliki broj ljudi, ne samo odraslih nego i djece i tinejdžera preskače doručak, taj najvažniji obrok tokom dana. Svako jutro je gotovo isto- žurimo jer se bojimo da kasnimo, a posljedica toga je odlazak od kuće bez doručka.

▪️ Ukoliko preskočimo obrok ujutro, do ručka ćemo već osjetiti iscrpljenost, a vjerovatno ćemo se teško fokusirati na obaveze koje stoje pred nama. Iz takvog stanja nećemo razmišljati o kvaliteti unesene hrane nego ćemo u usta staviti šta nam padne prvo pod ruku.

▪️ Nutrijenti koje unesemo doručkom će nas voditi kroz dan i odrešivati nam razinu energije, raspoloženja i snage u aktivnostima koje budemo radili.

Još neki od razloga zbog čega započeti dan kvalitetnim obrokom:
1️⃣pomaže našem srcu – zdrav i potpun doručak je zadužen za zdravo srce, tako što sprječava dijabetes i smanjuje krvni pritisak,
2️⃣prekida post – nakon cijele prospavane noći, u kojoj nismo konzumirali hranu, našem tijelu je prijeko potrebna hrana da se prekine period posta.
3️⃣lakše zadržavanje željene tjelesne težine – doručak sprječava prejedanje i isprazne pokušaje da otklonimo glad konzumiranjem brze hrane,
4️⃣poboljšanje tena – lutein, karotenoidni antioksidans koji se nalazi u jajima, orasima itd, pomaže očuvati elastičnost kože i štiti stanice kože od slobodnih radikala,
5️⃣daje energiju – ravnoteža ugljikohidrata, proteina i vlakana ili masti i proteina ključ je za zdrav doručak, a konzumiranje hrane s ovim komponentama povećava razinu naše energije.