fbpx
  • 09:00 - 21:30

KONDICIJSKE PRIPREME, BAZIČNE, SPECIFIČNE, REGENERACIJA OD POVREDE

Mnogi kondicijski treneri, sportaši i poznavaoci teorije treninga umanjuju vrijednost opće fizičke pripreme. Naglašavaju vrijednost specifičnog treninga i nastoje što prije započeti sa „pravim treningom“. U svom nastojanju zaboravljaju da se kuća gradi od temelja. Radeći na razvoju tehnike i taktike misliti će kako kvalitetno treniraju, kako treniraju naporno (što je vjerojatno i istina), kako im se tehnika jako poboljšala… kako su usavršili taktiku, a rezultat kaska.

Previše se daje značaja razvijanju “specifičnih” sposobnosti bitnih za određeni sport – razvijanju tehnike i taktike. Bez opće fizičke pripeme sve te sposobnosti je nemoguće dovesti do svog maksimuma, bez obzira koliko radili na njima.

Opća fizička priprema podrazumijeva proces skladnog i višestranog razvijanja svih funkcionalnih, motoričkih i morfoloških karakteristika, bez posebnog naglašavanja specifičnih zahtjeva ijednog sporta ili sportske discipline. To znači da gradite temelje Vaših kondicijskih sposobnosti i pružate Vašem talentu najbolje moguće uslove za postizanje svog maksimalnog potencijala. Postajete kvalitetniji i potpuniji sportaš!

Gledajte na opće fizičke pripreme kao na „oklop“ u Vašem arsenalu oružja kojim ćete pobijediti protivnika. Dobar trener će upozoriti svog sportaša na svaku „rupu“ u njegovu oklopu. Solidan oklop je podjednako vrijedan i kao odbrana, ali i kao oružje.

Specifične kondicijske pripreme

Nakon upotpunjenih bazičnih priprema, može se pristupiti specifičnim kondicijskim pripremama. One podrazumijevaju razvijanje specifičnih sposobnosti i karakteristika za određeni sport ili disciplinu. Podrazumijeva rad na određenim elementima koje će unaprijediti sportistu ili poboljšavanje loših tačaka kod sportiste.

Dio specifičnih priprema može da bude i oporavak i regeneracija od povrede.

Ukoliko želite raditi na svojim bazičnim sposobnostima u periodu pretpripreme za takmičenje ili na specifičnim sposobnostima u toku priprema ili takmičarskog perioda, ili tražite način da se oporavite od povrede i vratite u redovni trenažni proces, kontaktirajte nas! Naš stručni tim Vam stoji na raspolaganju.