fbpx
  • 09:00 - 21:30

Ferid i Fred u borbi protiv kortizola ‼️

21 . 11 . 2019 by admin

Ferid i Fred u borbi protiv kortizola ‼️

KORTIZOL je steroid i hormon koji se luči u nadbubrežnoj žljezdi, za razliku od steroidnog hormona testosterona koji je anabolički, krotizol je katabolički.

▪️ Kod hrončnog lučenja kortizola što je danas veoma čest slučaj, dolazi do niza metaboličkih obrambenih mehanizma, a to dovodi do neželjenih posljedica tipa:
– povećanje glukoze u krvi,
– povišen krvni pritisak,
– poremećen rad štitnjače,
– lupanje srca,
– poremećaj menstrualnog ciklusa kod žena,
– pretilost i to osobito – visceralni tip (nakupljanja masnih naslaga oko struka)
– snižavanje razine testosterona, gubitak mišića
– razgradnja proteina u kostima, osteoporoza
– smanjenje količine mišićnog tkiva, poremećaj raspoloženja,
– depresija…

▪️Njegovo izlučivanje je povećano prilikom fizičkog i pshičkog napora pa mu pripada i taj naziv “hormon stresa”. Nekada kod čovjeka lučenje kortizola se dešavalo u trenucima gladi ili trenutnih okolnosti tipa (borba za život, opasnost od predatora). Trenutačno lučenje tog hormona omogućavalo je brzo povećanje niva energije za efikasniju borbu ili bijeg. Od tada se ništa promijenilo nije, samo oblici (stres) koji izazivaju lučenje hormona su drugačiji.

▶️Zamislite stresnu situaciju u kojoj će se naći naš predak (nazovimo ga Fred) koji hoda divljinom u potrazi za hranom. Samom njegovim gladi (stresom) KORTIZOL je izlučen, daje mu ⬆️energiju⬆️ i on ide u potragu za hranom 🍖 Neposredno prije nego krene u napad da uhvati plijen 🐂 koji treba da bude sljedići obrok ispred njega se pojavi 🐅 (stres) koji želi isti obrok ⬆️NAGLO LUČENJE KORTIZOLA⬆️ omogućava mu jak priliv energije da bježi od zvijeri. Kada je Fred uspio da pobjegne, stigao je do rijeke da se napije vode jer je žedan od izlucenog hormona i traže mu se neki šećeri (vode ima ali šećera ne). Nakon prvog gutljaja iz vode se pojavi 🐊 (stres) koji brine za svoju teritoriju ⬆️NAGLO LUČENJE KORTIZOLA⬆️ omogućava Fredu jak priliv energije da bježi. Fred će spavati gladan ove noći, a uradio je mnogo fizičkog rada.

▪️Da se pomjerimo par hiljada godina unaprijed. Homo sapiens, Fredov dalji rod Ferid ide na posao da zaradi za 🍖 Ferid je ustao rano a tada je nivo KORTIZOLA najveći. Nije se naspavao (stres), jer je gledao utakmicu i popio 🍺(stres). Ferid pored obilja hrane neće doručkovati (glad/stres) jer kasni (stres). Vozeći se do posla Ferid je upao u zastoj (stres), već ga je “zavrnulo” u želucu (nervoza, stres, KORTIZOL) pa je pojeo dvije čokoladice. Dolazi u knap na radno mjesto gdje ga dočeka njegov šef 🐅 (stres) sa pitanjem zar u ovo doba Feride. Ferid se odmah baca na posao da ne kasni sa obavezama, ali čeka ga novi neplanirani zadatak📑 (stres) koji je šef donio. Glad (stres)ponovo navire Feridu. Ali tek za dva sata može da jede hranu koju nije ponio od kuće 🍔🍟

👆Mislim da vam je Ferida već sada žao, da ne pričamo dalje, ne piše mu se doboro ni poslije posla. Jer Ferida ništa nije dobila, zato što je Ferid bio pod STRESOM zbog 🍺 i loše tekme. A Ferida cijedi dan luči KORTIZOL, zbog toga, a i kasni joj. On neće gladan zaspati ili možda hoće, ali definitivno bez ikakvog fizičkog napora ⁉️

⬆️pročitajte ponovo šta kortizol uzrokuje⬆️